Úvod  -> Festivaly v Plzeňském kraji  ->  Festivaly ve Svitavách

Muzejní noc - neboli Čas pro neobyčejné zážitky to rozjede v 11 různých organizacích

Akce již proběhla!

05.06.2021

Akce již proběhla!

Polička

Cena:zdarma

Popis kulturní akce Muzejní noc - neboli Čas pro neobyčejné zážitky to rozjede v 11 různých organizacích

Večerníputování bude zahájeno úderem sedmé hodiny v poličském muzeu a to v sobotu 5. června 2021.I v letošním roce v každé zapojené instituci bude připraven speciální program pro účastníky všech věkových kategorií, který nabídneřadu mimořádných a nečekaných zážitků. 

Nenechte si ujít nic z toho, co pro vás místní organizace a spolky připravily a vydejte se na netradiční putování za dobrodružstvím a zábavou!   Naším přáním a snahou je, aby se konání Času pro neobyčejné zážitky stalo neodmyslitelnou součástí poličského kulturního kalendáře a aby nejen v této době byl i nadále vyhledávanou společenskou událostí, která se těší velkému zájmu už jednadvacet let! Podpořte i vy svojí účastí jedinečnou atmosféru poličské muzejní noci. 

První zastávkou by rozhodně mělo být muzeum, kde budou připraveny tištěné programy s mapkou.

A co vás tedy čeká?

Městské muzeum a galerie Polička zahájí večer vernisáží panelové výstavy MĚSTSKÉ BYDLENÍ POLIČKA, za přítomnosti vedení města, organizátorů architektonické soutěže, porotců a autorů odměněných návrhů. Na výstavě uvidíte panely s fotografiemi vizualizací všech 36 návrhů a také katalog architektonicko-urbanistické soutěže, který obsahuje informace o složení nezávislé komise, účastnících soutěže a jejím průběhu.  Otevřena bude část dotykové výstavy k výročí 600 let od vstupu husitských vojsk do Poličky. Zjistíte, jak to bylo r. 1421, když se ocitl Jan Žižka z Trocnova před branami města… zda Polička bojovala či nechala otevřít brány, aby bylo město uchráněno. A hodili měšťané vojákům přes hradby vykrmenou svini nebo je to jen pověst? Děti se například zabaví v nové dílně výrobou pásky přes oko, jakou měl Jan Žižka. 

 

A jak se bojovalo dávno před husity?Ukázku života, zbroje a zbraní z 9. – 10. století od dalekého severu až po východ Evropy předvede v atriu skupina historického šermu a oživlé historie ALDEIGJUBORG, z.s.

 

Další zastávkou může býtRodná světnička Bohuslava Martinů.Nenechte si ujít pohled na noční Poličku z ochozu věže kostela sv. Jakuba. Program si připravilo i místní  centrum pro rodinuMaTami, z. s.,které si budete moci prohlédnout, anebo si zavzpomínat při projekci fotografií z uplynulých let či si vyzkoušetmalování na obličej.Městská knihovna bude mít jako již tradičně otevřeno! Mimo jiné budete moci prozkoumat Centrum technického vzdělávání PŮDA, které slouží jako učebna výuky digitálních technologií a jazyků.  VInformačním centru sibudete moci zakoupit upomínkové předměty zachycujících krásu našeho města.   Římskokatolická farnost pro vás otevře hřbitovní kostel sv. Michaela, kde naleznete prostor k modlitbě, ztišení a rozjímání.   Centrum Pontopolis se raduje, že už má  OTEVŘENO a vy můžete s ním! Připraveno bude kino a drobné občerstvení.   

 

Neobyčejnou prohlídku si pro vás připravili v Tylově domě. Během večera si projdete zákoutími divadla, kam se diváci obyčejně nepodívají! Součástí bude i výstava projektových plánů a fotografií TD, včetně fotografií zakladatelů, a také výstava studentů výtvarného oboru ZUŠ B. Martinů Polička.

 

Hudba se bude linout zeZákladní umělecké školy Bohuslava Martinů. Čtyři ruce – zmůžou více, aneb dva klavíry v ZUŠce! Jste srdečně zváni na prohlídku školy tentokrát spojenou především s klavírním programem.Seznámí vás s hrou na dva klavíry, kterou nyní můžeme provozovat i v poličské škole díky Nadaci manželů Komárkových a aktivitě Piana do škol a zejména díky všem dárcům, kteří na nový nástroj přispěli. V koncertním sálku školy uslyšíte hned dva klavíry a spolu s nimi program, který připravili pedagogové i žáci. 

 

Dalším zastavením může býtEvangelický kostel, kde si můžete prohlédnout výstavu o jedinečném mysliteli a sociálním pracovníkovi, který ve své péči o potřebné překračoval hranice vládnoucích stereotypů s názvem „PŘEMYSL PITTER –  výjimečná postava v dějinách 20. století". A jako každý rok bude připravena i komentovaná prohlídka kostela.  U Trafiky u Grubhofferů se můžete zastavit na hudební vystoupení poličské kapely Fízl-Band, která si pro vás připravila možnost zahrát si 200 let starou společenskou hru Čamburína.

 

 

Časový program naleznete  na www.cbmpolicka.cz



ULOŽIT SI TUTO AKCI





http://www.cbmpolicka.cz


Zaslat odkaz na kulturní akci Muzejní noc - neboli Čas pro neobyčejné zážitky to rozjede v 11 různých organizacích -Polička na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?