Nádvoří zámku Slavkov

Adresa:
Palackého náměstí 1
Slavkov u Brna
Jihomoravský kraj > Kulturní akce Vyškov

Monumentální barokní zámek je jedním z nejvýznamnějších a zároveň umělecky nejhodnotnějších zámků na Moravě. Objekt se třemi křídly, velkoryse řešeným čestným dvorem a půlkruhovými konírnami nahradil renesančně přestavěnou středověkou tvrz. Stavbu zahájil na sklonku 17. století Dominik Ondřej Kounic podle projektu italského architekta D. Martinelliho z Luccy. Práce trvaly více než půl století. Martinelli ovšem stačil pouze dostavět západní část v barokním stylu.
Po roce 1732 v započatém díle pokračovali vídeňský architekt italského původu I. Valmaggini a V. Petruzzi. Zámek byl dokončen v roce 1752 a dalších patnáct let pak trvaly jeho výzdoby.
V interiérech najdeme nástěnné malby J. Pichlera, fresky A. Lanzaniho a další soudobá umělecká díla. Sto patnáct komnat s bohatou uměleckou výzdobou představuje italské pojetí zámeckého životního stylu od raného baroka až po období klasicismu. Mezi nejkrásnější místnosti, které mohou návštěvníci slavkovského zámku spatřit, náleží sál Předků, Rubensův sál a kaple sv. Kříže. Unikátem je centrální oválný sál zvaný Historický - právě tady bylo po bitvě u Slavkově 6. prosince 1805 uzavřeno příměří mezi Francií a Rakouskem.
Přilehlý park o rozloze 16 ha patří k nejvýznamnějším zámeckým parkům na Moravě a zdobí jej bohatá sochařská výzdoba od významného italského sochaře Giovanni Giulianiho

prohlídka interiérů barokního zámku (dva okruhy)
dvě podlaží zámeckého podzemí
expozice Virtuální bitva 1805
příležitostné výstavy (květiny, keramika, obrazy, zbraně,…)
kulturní a společenské akce, koncerty v prostorách zámeckého areálu

Kulturní akce- Nádvoří zámku Slavkov:

Strana:
<< < > >>

Strana:
<< < > >>