Úvod  -> Koncerty v Moravskoslezském kraji  ->  Koncerty v Ostravě

FESTIVAL SOUZNĚNÍ 2021 - Programové změny

Akce již proběhla!

8. 12. 2021-12. 12. 2021

Akce již proběhla!

20:00

Ostrava, Frýdek-Místek, Kunčice p/O, Kozlovice, Hukvaldy


Popis kulturní akce FESTIVAL SOUZNĚNÍ 2021 - Programové změny

Festival Souznění musel pro nemoc změnit plány. Zahájí ho famózní dvojice Lenka Nová a Petr Malásek

OSTRAVA, 3.12. 2021 – Letošní program Mezinárodního festivalu Souznění, který začíná už 8. prosince, zahájí unikátním koncertem s názvem „Ve dvou“ zpěvačka s nezaměnitelným hlasem Lenka Nová a výborný pianista a skladatel Petr Malásek, který mimo jiné roky doprovázel Hanu Hegerovou. Původně ohlášená slovenská zpěvačka a herečka Szidi Tobias kvůli zdravotní komplikaci letos na Souznění nevystoupí.

Program komorního koncertu „Ve dvou“ je postavený na osvědčených písních z repertoáru Lenky Nové s jedinečnými texty Michala Horáčka. Zazní také písně z jejího posledního alba Dopisy. V písních, které Lenka Nová prezentuje velmi uvěřitelně, se prolínají příběhy ženy, která vedle krásného hlasu, profesionality a noblesy na podiu, zůstává duší a srdcem především obyčejnou holkou. Prožívá životní radosti a strasti všedních dnů a nepřestává věřit v lásku a životní naplnění.  Vynikající Petr Malásek, velmi zkušeně a instinktivně doprovází na klavír jednotlivé písně. „Vzniká tak neopakovatelná, emotivní atmosféra, která nenechá žádného diváka v klidu,“ říká Zdeněk Tofel, ředitel a dramaturg MF Souznění.

Zahajovací koncert 23. ročníku vícežánrového adventního festivalu se uskuteční tak, jak bylo plánováno, ve Studiu I Českého rozhlasu Ostrava, kam bude mít, pokud to pandemická situace dovolí, od 20:00 hodin přístup i veřejnost. Koncert odvysílá živě Český rozhlas Ostrava a zároveň bude on-line ke zhlédnutí na YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu.

Letošní MF Souznění bude už podruhé v historii pětidenní. Potrvá tedy od středy 8. 12. do neděle 12. 12. V těchto dnech nabídne například také pastorální hudbu v podání skvělého slovenského souboru pro interpretaci staré hudby Solamente naturalis uměleckým vedoucím Milošem Valentem. Program s názvem „Pastorella, vianočná hudba 18. - 19. storočia na Slovensku” zazní hned druhý festivalový den (9. 12. od 18:00 hod.) ve farním kostele sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku. Sestřih odvysílá stanice Vltava letos na Štěpána (26. 12.).

Od pátku (10. 12.) do neděle (12. 12.) se pak festival žánrově prolne s folklórem a folkem. A to mimo jiné na koncertech skupiny Marienv Kunčicích pod Ondřejníkem (10. 12.) či Žalmana a spol.v sobotu ve Studiu I Českého rozhlasu Ostrava a Cimbálové muziky Javořinav Kozlovicích (také v sobotu 11. 12.) – v kostele sv. Michaela a sv. Barbory.

Nedělní závěrečný koncert MF Souznění se pak uskuteční na Hukvaldech a bude patřit folklóru. Program Cesta světla profesionálního Vojenského uměleckého souboru Ondráš z Brnase kvůli preventivním opatřením proti šíření koronavirové nákazy neodehraje. Stejně tak musely být zrušeny vánoční trhy, které se podle vládního rozhodnutí nemohou konat.

„Přesto bude neděle se Souzněním přepestrá a krásná,“ avizuje šéf festivalu Tofel. V programových blocích na Hukvaldechse počítá s účinkujícími, jako jsousoubor Valašský vojvoda, Valášek, Formanize Slatiňan, Izabela Jati (semifinalistka světové soutěže WCOPA - Mistrovství světa v interpretačním umění 2016) neboCimbálová muzika Kočár s primášem Štěpánem Blinkou.

Kompletní program a programové aktuality jsou k dispozici na www.souzneni-festival.cz

Celý festival Souznění podporuje za svého rozpočtu Moravskoslezský kraj. Záštitu nad 23. ročníkem festivalu převzal náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.   

Kontakty:
Dramaturg a ředitel MF Souznění

Zdeněk Tofel, tel. +420 604 245 814

Mediální zastoupení

Eva Kijonková, tel. +420 721 857 097, e-mail:eva.kijonkova@ek-media.com            

 



ULOŽIT SI TUTO AKCI





eva.kijonkova@ek-media.com
http://souzneni-festival.cz/

FESTIVAL SOUZNĚNÍ 2021 - Programové změny -Ostrava, Frýdek-Místek, Kunčice p/O, Kozlovice, Hukvaldy

Zaslat odkaz na kulturní akci FESTIVAL SOUZNĚNÍ 2021 - Programové změny -Ostrava, Frýdek-Místek, Kunčice p/O, Kozlovice, Hukvaldy na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?