Úvod  -> Festivaly na Vysočině  ->  Festivaly ve Žďáru nad Sázavou

Festival KoresponDance 2023 Žďár nad Sázavou

Akce již proběhla!

13.7.2023-16.7.2023

Akce již proběhla!

13:00

Zámek Žďár nad Sázavou

Cena:600

Popis kulturní akce Festival KoresponDance 2023 Žďár nad Sázavou

Pohybový, energický, magický, poetický, čistý, citlivý… Takový bude další ročník mezinárodního festivalu současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu KoresponDance. Letos se koná již 11. ročník.
KoresponDance jako největší site-specific festival současného tance v České republice se každoročně koná v letních měsících v Praze a ve Žďáru nad Sázavou.
 
Hlavní část programu se již tradičně odehraje ve Žďáru nad Sázavou, zejména v lokalitě zámku, jenž nabízí rozmanitá zákoutí, a v přilehlém okolí, jako jsou magický poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, působivý amfiteátr v areálu Pilák či industriální prostor místní továrny TOKOZ, ale vyrazí také přímo do ulic města.
 
Program festivalu opět láká na rozmanitá performance, komunitní projekt, filmové projekce, hudební show, workshopy či diskuse a především na spoustu zábavy a letního povyražení. Bavit se budou také rodiny s dětmi.
 
Svou interdisciplinaritu letos projeví skrze téma „Architektura a krajina“. Žďárský program se ponese ve jménu velikána Jana Blažeje Santiniho a jeho 300. výročí úmrtí. 
 
Do Žďáru letos zavítá řada zvučných uměleckých jmen a uskupení, které přinesou pestrý program, na festivalu ve bude zastoupen špičkový program napříč žánry.
 
KoresponDance nabídne prvotřídní vystoupení, což jistě zaručí návštěva francouzské tanečnice, choreografky a performerky Beatrice Massin s ansámblem Cie Fetes Galantes. Vedle představení Requiem bude dalším jejich horkým želízkem v ohni spolupráce s populárním hudebním uskupením Collegium 1704 v impozantním prostředí poutního „Santiniho“ kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Neméně lákavé bude vystoupení ceněné experimentující performerky a akrobatky Elišky Brtnické, v němž sehrají prim architektonické objekty.
 
Diváky dále potěší taneční či cirkusové formace Collectif La Méandre, Manolo Alcantara, Marta & Kim nebo BeInternational. Kristián Mensa se svou soutěží KoresponDance Battle zavítá poprvé do Žďáru. Program z Prahy si opět zopakují tanečník a choreograf Ruben Chi i žongléři Compagnie Monad. Na míru festivalu vznikne speciální komunitní projekt Ferst Dadler kráčí.
 
Vedle workshopů a diskuzí pro odborníky i laické nadšence či hudebních show hlavní program dále doplní tradiční dětská představení projektů Škola tančí a Tvořivý tábor pro děti i dospělé.
 
Ekologicky šetrný festival:
• minimalizuje negativní dopad na životní prostředí a šetrně využívá zdroje – snížení jednorázového nádobí, omezení plastů a nakládání s odpady
• je situován do areálu Zámku Žďár, který je dostupný hromadnou dopravou, navíc jsou zavedeny speciální linky MHD a festivalový autobus
• areál maximálně využívá současnou infrastrukturu a snaží se zamezit dočasným stavbám (např. využívá stávající toalety oproti mobilním, vystoupení jsou situovaná do mnohdy překvapivých míst, atd.)
• nabízí jídlo z lokálních zdrojů, samozřejmostí je nabídka vegetariánské či veganské alternativy
• zanechává pozitivní dopad na komunitu, aktivně zapojuje do programu i znevýhodněné skupiny residentů
• propojují zábavu i vzdělání a jsou tak zdrojem informací i zážitků formou různých workshopů
Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/akce/festival-korespondance-2014
 


ULOŽIT SI TUTO AKCI





hamakova@zamekzdar.cz
https://www.korespondance.cz/cs/program.html


Zaslat odkaz na kulturní akci Festival KoresponDance 2023 Žďár nad Sázavou -Zámek Žďár nad Sázavou na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?