Úvod  -> Festivaly na Vysočině  ->  Festivaly v Třebíči

Energie pro kulturu 2022 Třebíč

Akce již proběhla!

25. - 26. 8. 2022

Akce již proběhla!

14:00

Podzámecká niva Třebíč

Cena:zdarma

Popis kulturní akce Energie pro kulturu 2022 Třebíč

Do zámecké nivy v Třebíči míří festival Energie pro kulturu

 

Hudební a divadelní zážitky čekají malé i velké návštěvníky už 25. a 26. srpna 

 

V Třebíči má i letos v srpnu jednu z letních zastávek hudebně-divadelní festival Energie pro kulturu. Ten už třetím rokem podporuje živou kulturu, umělce a umělecké vzdělávací instituce v českých regionech. Diváci se mohou těšit na vystoupení folklorního souboru Bajdyš, tanečního souboru ZUŠ Třebíč, kapely Pískomil se vrací, Like It nebo na zpěváka Michala Hrůzu a jeho kapelu. O divadelní zážitky pro nejmenší se postará divadlo Ampulka a dávku humoru pro starší publikum přiveze navečer populární Partička. Na festivalu si návštěvníci užijí také vědeckou show a workshop malování pohybem. Akce se uskuteční v zámecké nivě a je pro všechny zdarma.

 

Pomáhat oživovat lokální kulturu, přinášet hudební a divadelní zážitky tam, kde si je třeba sami nemohou dovolit, spojit lokální umělce s těmi již známějšími. To je záměrem už třetího ročníku putovního českého festivalu Energie pro kulturu podporovaného od prvního ročníku Skupinou ČEZ. „Akce vznikla původně na podporu umělců během krize covid-19 v ČR. Ovšem pomoc je potřeba i v době, kdy pandemie opadá. Cílem bylo a je pomoci kulturním a uměleckým vzdělávacím institucím v regionech a poukázat na jejich problémy. Velice často proto spolupracujeme s místními kulturními centry, které si třeba známé interprety nemohou dovolit pozvat,“ vysvětluje Martina Tůmová z organizačního týmu festivalu Energie pro kulturu.

 

Dvoudenní festivalový program je plný hudby a divadla. „Akce je ale zajímavá především tím, že se na jednom pódiu potkávají začínající regionální a již zavedení umělci. Pro mnohé lokální interprety je to úplně nová zkušenost, zahrát si na velkém pódiu vedle velkých osobností,“ komentuje Martina Tůmová hlavní benefit pro místní umělce. Diváci si tak užívají dva dny nezvyklého mixu žánrů a interpretů.

 

Ve čtvrtek 25. srpna se festivalové brány v Třebíči otevřou ve dvě hodiny odpoledne a festival zahájí vystoupení tanečního souboru Bajdyš společně s tanečním souborem ZUŠ Třebíč. Od půl páté na pódiu bude řádit hudební skupina Pískomil se vrací a po krátké pauze v podvečer zahraje třebíčská skupina Like It. První festivalový den zakončí od půl deváté koncert zpěváka Michala Hrůzy a jeho kapely Hrůzy.

 

V pátek 26. srpna třebíčská Energie pro kulturu pokračuje po třetí hodině odpoledním programem. V tento den si malí i velcí užijí vědeckou show mladých vědců z liberecké IQLandie, a to doslova na vlastní kůži. Pohádkové představení odehraje po šesté večerní divadlo Ampulka a po půl deváté nastoupí na pódium legendární Partička s dávkou svérázného humoru.

 

Oba dva dny se můžete také těšit z dobrého jídla a pití, učit se na workshopu malovat pohybem nebo na oranžovém kole ČEZ šlapat kilometry pro dobrou věc a podpořit tak ZUŠ Třebíč a Městské kulturní středisko Třebíč.

 

Festival Energie pro kulturu se snaží následovat a ukazovat veřejnosti světové trendy festivalové kultury, jako je třídění odpadu, udržování „zero waste“ etiky a představovat současné technologie, které posouvají festivalový zážitek na moderní úroveň. Energie pro kulturu je festivalem pro všechny, kteří rádi tráví svůj volný čas sbíráním hudebních i divadelních zážitků, mají rádi léto a příjemnou zábavu.

 

Festival se konal v minulých letech každý rok v šesti městech a jeho návštěvnost byla přes 12 000 lidí. Letos se rozšířil o další tři festivalové zastávky.

Festivalové zastávky Energie pro kulturu 2022

Havířov (9. – 10. 6.) Jablonec (14. – 15. 7.) Třebíč (25. – 26. 8.)

Hodonín (16. – 17. 6.) České Budějovice (28. – 29. 7.) Kadaň (7. – 8. 9.)

Děčín (23. – 24. 6.) Mělník (4. – 5. 8.) Olomouc (15. – 16. 9.)

 

Generálním partnerem akce je Skupina ČEZ. Hlavním mediálním partnerem je Evropa 2. Mediálním partnerem je Deník.cz.



ULOŽIT SI TUTO AKCI





romana.wisniewski@piaristi.cz
https://energieprokulturu.cz/


Zaslat odkaz na kulturní akci Energie pro kulturu 2022 Třebíč -Podzámecká niva Třebíč na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?