Úvod  -> Koncerty v Královehradeckém kraji  ->  Koncerty v Hradci Králové

Dvořákův festival_Vaňhal quartet_Hrádek u Nechanic

Akce již proběhla!

8. 8. 2021

Akce již proběhla!

18:00

Zlatý sál zámku Hrádek u Nechanic, Hrádek u Nechanic

Cena:100,-

Popis kulturní akce Dvořákův festival_Vaňhal quartet_Hrádek u Nechanic

Mozart - Vaňhal - Dvořák

Jan Křtitel Vaňhal se narodil v Nechanicích v rodině koláře Jana Vaňhala a již od raného dětství projevoval hudební nadání. V 18 letech nastoupil jako varhaník do zámeckého kostela v Opočně a později přešel do Hněvčevse jako varhaník a ředitel kůru. V roce 1760 se o jeho nadání dozvěděla majitelka panství Nechanice hraběnka Schafgotschová a vzala jej do Vídně, kde mu umožnila studium u předních hudebních pedagogů té doby. Kompozici ho zde učil Carl Ditters von Dittersdorf. Vaňhal se během pěti let stal jedním ze známých hudebníků Vídně. Získal si oblibu ve šlechtických kruzích a podařilo se mu též vykoupit z poddanství. V Benátkách poznal Christopha Willibalda Glucka. Získal si proslulost jako symfonik i jako skladatel chrámové a komorní hudby. Stal se také členem prestižního smyčcového kvarteta ve složení KarlDitters von Dittersdorf – první housle, Joseph Haydn – druhé housle, Wolfgang Amadeus Mozart – viola a Vaňhal – violoncello.

 

Vaňhal quartet tvoří stálí členové orchestru Národního divadla v Praze. Komorní soubor se věnuje

poučené interpretaci klasicistní hudby. Zaměřuje se především na díla skladatelů, kteří působili ve slavném smyčcovém kvartetu Dietters, Haydn, Mozart Vaňhal.

 

Petr Hostinský své hudební vzdělání zahájil v roce 1987 na Základní umělecké škole v Pardubicích. V roce 1993 byl přijat ke studiu hry na varhany na Konzervatoř Pardubice do třídy MgA. Václava Uhlíře, později ještě ke studiu dirigování do třídy doc. Vlastislava Nováka. Po absolutoriu pokračoval ve studiu na AMU v Praze - obor varhany, ve třídě prof. Jana Hory. V roce 2005 studia úspěšně ukončil. V roce 2003 absolvoval pětiměsíční stáž na Hochschule für Musik und darstellende Kunst ve Stuttgartu u prof. Ludgera Lohmanna. Během studia se zúčastnil několika mistrovských kurzů u nás i v zahraničí. Zúčastnil se několika varhanních soutěží (Opava 1994,1996, Schlagel l998, Voříškův Vamberk 1995, 1997 s vítězstvím v kategorii varhanní improvizace, Pražské jaro 1999).

 

Účinkující:

PETR HOSTINSKÝ – cembalo

VAŇHAL QUARTET

HIROKO TAKAHASHI – housle

ANNA KOSTKOVÁ – housle

KAMILA PUTEANY – viola

JAN SLÁDEČEK – viloncello

Koncert se koná v rámci projektu „Velikáni našeho kraje v zrcadle Mozarta II.“



ULOŽIT SI TUTO AKCI





info@dvorakuvfestival.cz
https://www.dvorakuvfestival.cz/koncerty

Dvořákův festival_Vaňhal quartet_Hrádek u Nechanic -Zlatý sál zámku Hrádek u Nechanic, Hrádek u Nechanic

Zaslat odkaz na kulturní akci Dvořákův festival_Vaňhal quartet_Hrádek u Nechanic -Zlatý sál zámku Hrádek u Nechanic, Hrádek u Nechanic na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?