Úvod  -> Koncerty v Olomouckém kraji  ->  Koncerty v Olomouci

Aki Rissanen – Omniwerk Impressions- Olomouc

Akce již proběhla!

15.10.2023

Akce již proběhla!

Jazz Tibet Club, Sokolská 48, Olomouc

Cena:350 Kč

PRODEJ VSTUPENEK Aki Rissanen – Omniwerk Impressions- Olomouc -Jazz Tibet Club, Sokolská 48, Olomouc

KOUPIT VSTUPENKY

Popis kulturní akce Aki Rissanen – Omniwerk Impressions- Olomouc

Mimořádný klavírista a premiéra unikátního nástroje Omniwerk

Nová hudební kompozice pro unikátní nástroj Omniwerk, kterou napsal finský klavírista Aki Rissanen, vychází ze dvou protikladů: starší, klasický zvuk připomínající barokní a renesanční éru se zde snoubí s minimalistickým vlivem a elektronickou abstrakcí. Tato kombinace dává Akimu jeho osobitý zvuk a identitu. Koncepčně přímo překypuje originalitou: akustické renesanční techno – madrigaly se potkávají s minimalismem, dalo by se říct.

 

Finští stavitelé nástrojů Jonte Knif a Jukka Ollikka spojili dva historické klávesové nástroje – Geigenwerk (neboli Viola Organista, původně vynález Leonarda da Vinciho) a Lautenwerk (klávesová loutna barokní éry, oblíbený nástroj J. S. Bacha) do jednoho, nového nástroje. Výsledný Omniwerk má dva manuály – pro každý „werk“ jeden – na které lze hrát současně, čímž vzniká pozoruhodná škála zvuků.

V současné době existuje pouze jeden unikátní Omniwerk, který se nachází v Helsinkách. Pro potřeby koncertů Akiho Rissanena v České republice však staví Jukka Ollikka další Omniwerk, jehož mechanismus bude v mnoha ohledech technicky vylepšen, zejména část Geigenwerk.

Ve Finsku narozený, v Helsinkách a Paříži žijící Aki Rissanen (nar. 1980) vydal u britského vydavatelství Edition Records pět řadových alb, čtyři s triem a jedno sólové album. Ačkoli původně vystudoval klasickou hudbu, vždy se zajímal o hudební improvizaci. Kromě velkých úspěchů v soutěži sólových klavíristů na Montreux Jazz Festivalu ve Švýcarsku a v soutěži La Defense ve Francii je Rissanen známý díky spolupráci s Vernerim Pohjolou (na německém ACT Music a na Edition Records) a s Davem Liebmanem (na německém Ozella Music).



ULOŽIT SI TUTO AKCI





Aki Rissanen – Omniwerk Impressions- Olomouc -Jazz Tibet Club, Sokolská 48, Olomouc

PRODEJ VSTUPENEK Aki Rissanen – Omniwerk Impressions- Olomouc -Jazz Tibet Club, Sokolská 48, Olomouc

KOUPIT VSTUPENKY na Aki Rissanen – Omniwerk Impressions- Olomouc -Jazz Tibet Club, Sokolská 48, Olomouc

Zaslat odkaz na kulturní akci Aki Rissanen – Omniwerk Impressions- Olomouc -Jazz Tibet Club, Sokolská 48, Olomouc na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?